‘En er zijn volwassenen thuis?”: Hoe u uw psychologische toestand kunt begrijpen

We zijn beledigd als we het gevoel hebben dat we niet in aanmerking worden genomen. We worden boos als iemand niet doet wat we als correct beschouwen. En we ruzie hierdoor met geliefden, hoewel we vooral met hen in de wereld willen leven. Maar er is een manier om kalmte te herwinnen.

Waarom is het niet koud voor de vraag van je vriendin?»We antwoorden kalm, en dezelfde vraag die de moeder stelt, is geïrriteerd? Omdat we reageren uit verschillende eigen staten. We geven eenvoudigweg informatie aan een vriend: “Nee, niet koud” of “misschien een beetje cool”. En wanneer een moeder ons bijvoorbeeld aanspreekt, gaan we ervan uit dat ze ons wil beheersen en protesteren: ‘Laat me met rust!””

We merken onszelf niet altijd op hoe we in een bepaalde staat vallen. Maar als we leren ze te herkennen, kunnen we kiezen in welke te zijn. En we zullen kalmer en flexibeler worden.

een. We geven theoretische training door

De maker van transactoranalyse Eric Bern sprak over de drie belangrijkste delen van onze “I”: een ouder, een volwassene en een kind. Schematisch afgebeeld in de vorm van een “sneeuwpop” van drie cirkels met letters P, B, D (kind, om niet te verwarren met P – ouder).

We komen bijvoorbeeld het kantoor binnen en een collega vraagt: ‘Hoe laat is het?»Lees drie antwoordopties. Wat denk je, in welke van de drie i-state ik ben verantwoordelijk?

‘Het is tijd voor jou om je horloge te krijgen!””

‘Ik ben te laat voor de vergadering?””

Elke zelfvoorwaarde heeft bepaalde gevoelens en ervaringen. In een staat van het kind denken we dat we zijn veroordeeld om te laat te zijn, en we zijn bang voor straf. In de toestand van de ouder “omvatten” verontwaardiging, woede.

Vaak ervaren we lichamelijke sensaties in deze omstandigheden. Angst gaat gepaard met hartslag en zweten, de stem kan hoog en vibrerend zijn. Woede – spanning in het lichaam, we kunnen de vuisten persen, de stem intensiveert, het bloed stroomt naar het gezicht.

En in de toestand van de volwassene blijven we kalm, analyseren de realiteit en verstrekken gevraagde informatie

Waarom? Eric Bern stelde een verklaring voor.

Bij het kind We reageren onbewust toen we ooit in de kindertijd reageerden.

In de ouder We horen plotseling de intonaties van onze eigen moeder en moeder of andere belangrijke volwassenen, hoewel we deze “stemmen” niet erg herkennen totdat we analyseren. Zij zijn het die interfereren met “hier en nu” zijn – in de staat die helpt de soberheid van de rede en de rust te behouden. Vanwege hen ervaren we vaak misverstand en creëren we zelfs een conflict zonder dat nodig is.

Bij volwassenen We kunnen informatie waarnemen, analyseren, onderhandelen met anderen. Deze aandoening helpt de realiteit te testen zonder beoordelingen, labels en emotionele “ruis”.

2. We bepalen onze zelfstaat: die in ons sprak?

Deze oefening zal je helpen je onbewuste reacties te tonen en je te leren het verschil te zien tussen de I-Pre-verwelkomingen. Onthoud de laatste 24 uur van je leven.

We zijn op zoek naar een ouder

Zijn er gevallen waarin u zich gedroeg zoals uw ouders of andere gezaghebbende figuren? Welke gedachten, gevoelens en gedrag hiermee begeleidden? U zult waarschijnlijk gemakkelijk zijn om te bepalen wie u kopieert. Dus in de spiegel kunnen grootouders, grootvader, oudere broer of muziekleraar verschijnen.

De ouder Ik ben veel beoordelingen, vooroordelen, familie motto. Het is van de ouder tot het hoofd dat het vonnissen klinken: “Alle mannen zijn egoïstisch”, “Taxichauffeurs kennen de weg nooit”, “je kunt niemand vertrouwen”.

We zijn op zoek naar een kind

Waren er de momenten in deze tijd, toen je handelde, dacht en voelde hetzelfde als toen ze een kind waren? Wat vond je over jezelf, over anderen en over de wereld in het algemeen? Het is goed om deze oefening voor de spiegel te doen: dus u zult zien hoe uw toestand verandert en hoe uw kind naar voren komt.

Het is misschien mogelijk om een ​​gebeurtenis uit het verleden te herinneren toen je iets soortgelijks ervoer. Hoe oud was je toen? Er zijn veel fantasieën in het kind (of illusies, zoals Bern zei) geaccepteerd voor de realiteit. Als iemand lacht, dan zeker boven jou. “Ik vind me niet leuk”, “Ik kan niet stoppen met roken”, “Ik ben een verliezer”.

We zijn op zoek naar een volwassene

En ten slotte, in welke situaties uw gedrag, gedachten en gevoelens een directe reactie waren op wat er “hier en nu” gebeurde en u “niet in de kindertijd” werd gevallen en de ouder niet omvatte?

Schrijf de afgelopen dag een voorbeeld voor elk van deze drie respons manieren.

3. We geven onszelf terug naar de realiteit

Wanneer we worden gevangen door te sterke emoties, vallen we in de toestand van de ouder of het kind. Om zichzelf en gedrag te beheersen, is het nuttig om van tevoren de toestand van de volwassene te oefenen. Dan kunnen we het invoeren wanneer we nodig hebben.

Neem een ​​vel papier en titelje “Ik ben een persoon die …”. Schrijf in twee minuten alle opties voor zinnen. Daarna, ontspan en ga de volwassen toestand binnen door het lichaam: hiervoor tuurt u de kamer in waarin u zich enkele minuten in de kamer bevindt.

Help jezelf door de volgende pose te accepteren: ga rechtop zitten op de stoel, ga met je voeten naar de vloer, als ze zijn gekruist, leg ze gelijkmatig

Kijk naar wat je hebt geschreven. Controleer elke optie op naleving van de realiteit. Vervang de zin “van het kind” door de zin van een volwassene

kamagra

. Bijvoorbeeld: “Ik weet niet hoe ik met anderen kan opschieten” We veranderen in: “Ik communiceer goed met Vanya en Nastya. Dus ik kan vriendelijk zijn en kan goed met anderen opschieten. “.

Neem nu nog een vel papier. Schrijf in twee minuten alle motto en overtuigingen die je hebt gehoord van ouders en andere belangrijke figuren. Wederom “inschakelen” door het lichaam van onze volwassene. Welke zinnen uit de lijst weerspiegelen de realiteit en welke niet?

Vervang zinnen door nieuw. Bijvoorbeeld: “Als iets niet lukt, probeer het dan opnieuw en meer” transformeert op deze manier: “Als je niet lukt, verander dan wat je doet, zodat het blijkt”.

Onze staat van volwassene geeft ons terug naar de realiteit en stelt ons in staat om er beslissingen aan te nemen.

en_CAEnglish